K Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS mieri súkromná loď

02.03.2013 Celý región

Mys Canaveral 1. marca (TASR) - Nákladná vesmírna loď súkromnej spoločnosti SpaceX odštartovala dnes so zásobami potravín, vedeckých zariadení a potrieb pre experimenty k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Raketa Falcon 9 s kozmickou loďou Dragon odštartovala z prenajatej rampy na vojenskej základni na floridskom Myse Canaveral, ležiacej pri Kennedyho vesmírnom stredisku, o 10.10 h miestneho času (16.10 h SEČ), informovala agentúra Reuters.

Loď Dragon sa dostala na obežnú dráhu, asi 11 minút po štarte však nastal technický problém, po ktorom spoločnosť SpaceX zastavila živé vysielanie z lode na webe. Podľa zakladateľa firmy Elona Muska nefungovalo niekoľko pohonných jednotiek, v dôsledku čoho sa odložilo rozvinutie solárnych panelov.

Dragon, na ktorého palube je vyše 1043 kilogramov nákladu, by podľa plánu mala doraziť k ISS v sobotu.

Ide o druhú z 12 zásobovacích misií, ktorú SpaceX uskutočňuje na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) za 1,6 miliardy dolárov. Tento rok by po prvý raz mala letieť k ISS aj nákladná loď ďalšej firmy Orbital Sciences.

NASA sa obrátila na súkromné spoločnosti vo veci dodávok zásob na ISS po ukončení prevádzky svojich raketoplánov v roku 2011. Neskôr by mali dopravovať na stanicu aj astronautov, čo momentálne robí len Rusko. Američanov to však stojí viac než 60 miliónov dolárov za jednu cestu.

Predstavitelia NASA nedávno informovali, že hoci rozpočtové škrty vlády neovplyvnia program vesmírnej stanice a zásobovacích letov, ďalšie znižovanie výdavkov vyžadované zákonom spomalí vývoj vesmírnych "taxíkov" s viacerými súkromnými firmami a predĺži obdobie, v ktorom sa budú USA musieť spoliehať pri preprave astronautov na ISS na zahraničných partnerov.
 
 
 

Vyberte región